KUNSTGREEP.EU

Artistieke aanpak

Met al deze mogelijkheden en ervaringen in het achterhoofd is de synopsis voor In de wacht ontstaan. Een boven en een benedenwereld, beiden worstelen met de bureaucratie en de digitalisering anno nu, communicatie via social media, alleen pakken de persoonlijk gevolgen daarvan wel anders uit. Er is plek binnen het stevige theatrale raamwerk voor de authentieke verhalen van de deelnemers. Tijdens de workshops en repetities gaan we die verhalen in het stuk verwerken.

De muziek van Purcell uit de zeventiende eeuw, is springlevend. Er zijn al vele cross-overs gemaakt met zijn meest populaire stukken. Zijn muziek kan heel modern klinken als deze ritmischer wordt uitgevoerd en met andere instrumenten, zoals een blaasinstrument, gitaar, accordeon. Kunstgreep heeft een selectie gemaakt uit King Arthur van liederen en instrumentale stukken. De wijze van uitvoering staat centraal en die is uitdagend en eigentijds. Purcell’s King Arthur gaat over strijd en verleiding, precies de thema’s van In de wacht. De muziek biedt een tegenwicht voor de somberheid van het lot van mensen met schulden. En vormt de verbinding tussen de boven- en de beneden wereld.

Teksten hertaald.

De teksten uit King Arthur zijn door ons hertaald en waar nodig aangepast aan onze opzet. Alles gaat in het Nederlands. Dat geeft veel meer ruimte voor de uitvoerenden en het publiek om van de inhoud en alle nuances te genieten. Inna van den Hogen heeft eerder geëxperimenteerd met hertalingen in het Nederlands van scènes uit Mozart’s Cosi fan tutte (oorspronkelijk geschreven in het oud Italiaans, wie verstaat het nog?) en dat werkte: het publiek reageert veel sneller en directer op de scènes. En dat is toch wat een regisseur graag wil. Het vraagt van de zangers een hele goede articulatie en daar gaan we bovenop zitten tijdens de repetities.

Om de verschillende locaties waar de scènes zich afspelen, goed neer te zetten, gebruiken we filmflarden. Deze hebben ook een functie bij de verwarring op het station, bij de chaos met de apparaten als de mensen zich proberen aan te melden in de wachtruimte. We maken ook gebruik van geluidsfragmenten en –decor.