Het theaterproject Stap uit de Schaduw

 

Vanuit een serie theaterworkshops voor bewoners in Amsterdam is een muziektheatervoorstelling ontstaan.
‘Stap uit de schaduw’ gaat over de vastlopende systemen, de ijzige bureaucratie en het toch maar blijven hopen op een beetje rechtvaardigheid.
In de voorstelling vertellen een aantal mensen wat ze hebben meegemaakt toen ze een vraag hadden aan de overheid. Het meespelen en het delen van hun ervaringen is voor hen een vorm om verder te gaan met hun leven. Want we hebben allemaal wat gemeen: we willen zo graag iets betekenen. Onze kinderen eten geven en naar een goede toekomst zien gaan. 

Programmaboekje Stap Uit De Schaduw 2023

Kunstgreep combineert de verhalen en ervaringen van de mensen die in de wachtkamer van de overheid hebben gezeten met de professionele inzet van zangers en musici. Een aantal liederen uit de opera King Arthur van Henri Purcell (1691) gebruiken we in deze moderne productie. Ze krijgen een nieuw muzikaal arrangement en een tekst aangepast aan deze voorstelling. Zo laten we zien dat Purcell springlevend is en dat iedereen ervan kan genieten.

De première van  ‘Stap uit de schaduw’ was op 23 juni 2023 in de OBA, locatie Oosterdok. Kijk ook naar andere data en locaties via onze agenda en onze facebookpagina!

Foto’s van de voorstelling Stap Uit de Schaduw 2023 (Fotografie: Ingrid Jongens)

De film Stap uit de Schaduw op oost-online.nl (13-2-2024)

.

artikel oost-onlie

Stap uit de Schaduw in de MUG (juni 2023)

artikel-mug

Reacties van bezoekers en deelnemers

 

Het was een bijzondere voorstelling, met pijnlijke verhalen over een Kafkaesk systeem, met roerende momenten, en uiteindelijk de boodschap dat mensen gezamenlijk, door kunst of vriendschap, iets kunnen bereiken dat van een andere orde is en beschermt tegen eenzaamheid en frustratie. De balans die werd getroffen tussen pijn en humor, amateurs en professionals, verhaal en muziek, solo en gezamenlijk, vond ik heel bijzonder.
– Bezoeker

Stap uit de schaduw is een buitengewoon sterk stuk over mensen met weinig macht. De acteurs zijn goed te verstaan en enkele spelers staan op het toneel of ze professionele acteurs zijn. De muziek ondersteunt bijna onopvallend het verhaal en zorgt voor verschillende sferen van radeloosheid, machteloosheid en geluk.
– Bezoeker

Het is een nieuwe ervaring, zoiets heb ik nooit meegemaakt. Het is een andere belevenis dan wat normaal gesproken is in theater. Als je kijkt naar andere stukken in theater zijn ze meestal in mijn ogen één cultuur en hier heb je verschillende culturen. Tegenwoordig kan de één de ander niet meer goed verdragen. Hier kan je ons echt zien, alles bij elkaar, wat voor
afkomst ook, alles wordt van elkaar geaccepteerd.
– Deelnemer

Het is een hele leuke ervaring met al deze leuke en lieve mensen. Waarom ik meedoe is omdat ik zelf met bureaucratie te maken heb gekregen. Wat ik graag zou willen is dat de overheid meer menselijker naar mensen gaat kijken en maatwerk kan leveren, zodat men niet zo keihard geraakt wordt door een wet zodat je hele leven op zijn kop staat.
– Deelnemer

Contact met ons opnemen

Doneren, ja!