KUNSTGREEP.EU

Voor wie? De deelnemers.

Kunstgreep kiest voor een kleinschalige vorm, dus dichtbij het publiek, met een afwisseling van theaterscènes, monologen, liederen en muziek. Kunstgreep wil met deze productie een kans bieden aan (oud)deelnemers van bij voorbeeld Op eigen kracht om niet alleen hun verhaal te vertellen maar ook mee te doen, in de voorstelling, samen met professionele zangers en acteurs.
Dat is eerder gedaan op huiskamerniveau. Een deelnemer vertelt erover dat hij –depressief en al tijdenlang hangend op de bank thuis- werd gevraagd voor het project de wijksafari. Dat hield in: eerst een paar weken samenleven en -werken met (in zijn geval) een mimespeler en daarna vier keer per week, tweemaal daags een voorstelling spelen, bij hem thuis, voor tien bezoekers. ‘Hij kon wel honderd redenen bedenken om het niet te doen’, zei hij, ‘maar hij wilde nu eens niet wéér weglopen. Dan maar vol op mijn bek’. Hij zei ‘ja’. En het heeft hem heel veel opgeleverd. Het contact met andere mensen, die kwamen kijken en naar hem luisteren. En zelf ook veel hadden meegemaakt, het was na een lange periode van eenzaamheid, een soort openbaring. Het gaat nu langzaam steeds beter met hem. Hij neemt nu zelf weer initiatieven om zijn leven te verbeteren. De wijksafari van Adelheid Roosen was een succes. Per voorstelling konden er tien mensen komen kijken. Kunstgreep pakt dat groter aan. En met meer en diverse middelen. Het is voor de deelnemers niet afgelopen als het doek valt.

Kunstgreep werft de niet professionele aspirant-deelnemers via een laagdrempelige workshop. De workshop is een verlengstuk van de training Op eigen kracht, maar staat ook open voor andere deelnemers, bekend met schuldhulpverlening. We geven de workshop met een aantal begeleiders, zodat iedere deelnemer veel aandacht krijgt. Het is voor iedereen die dit leuk en zinnig vindt en het kost niets. In de eerste, verkennende fase werken we met theateroefeningen, eenvoudig en leuk, maar wel zo uitdagend dat je er weer zelfvertrouwen van krijgt. Dat kan helpen bij een sollicitatie of een lastig gesprek.

Reacties op de pilot, eerst van de trainers:

Wat mij betreft was het boven verwachting.
Ik vond dat iedereen zich geweldig heeft ingezet en na een voorzichtige start, voor honderd procent bezig was met de oefeningen.
Er zijn mooie, ontroerende en leuke scènes uitgekomen. Verder hebben we flink gewerkt aan stemgebruik, articulatie, bewegen, de ruimte nemen en een verhaal vertellen.

En van de deelnemers:

“Durf nu meer mezelf te zijn, heb meer zelfvertrouwen gekregen.”
“Durf mijn stem te verheffen.”
“Mijn creativiteit is aangeboord.”
“Laagdrempelig en veilig.”
“Duidelijke structuur, jullie weten heel goed wat je wilt.”
Combinatie stem, houding, bewegen en spel, erg fijn.”
“Heel veel gelachen en plezier gehad, maar ook momenten met diepgang en tranen.”
“Op deze manier (gratis etc.) was presenteren en theater gelukkig ook voor mij bereikbaar.”

Aan het eind van de workshop kijken we wie meer wil en wat hij of zij leuk vindt. Dat kan een rol zijn in de productie, als speler of in het koor. Maar ook werk achter de schermen, tijdens de voorbereidingen of de uitvoeringen. Of in de filmploeg, meehelpen met de opnames en het maken van geluidsdecors. Zo ontstaan er dus verschillende groepjes. Een groep ‘acteurs’, een groep ‘zangers’, de ‘filmploeg’ en een groep ‘achter de schermen’. Tijdens dit traject zorgen we goed voor hen en begeleiden hen zorgvuldig. Alle professionele medewerkers worden ook geselecteerd op hun educatieve vaardigheden. Als je besluit door te gaan en ook meedoet met de voorstelling verdiept de ervaring zich verder. Je bent deel van een creatief proces, je wordt gezien en gehoord, dus groeit je zelfvertrouwen, je werkt met professionele mensen die zorgen dat jij op een mooie manier je steentje bijdraagt. Jouw ervaringen met schuld staan centraal en zijn het uitgangspunt van het stuk. Na afloop maak je kennis met het publiek, dat met jou deelt wat ze hebben meegemaakt.