KUNSTGREEP.EU

Wat is het plan van de stichting Kunstgreep?

Kunstgreep wil een opera uitbrengen over dit maatschappelijke probleem. Met de misverstanden en foute oplossingen die er omheen hangen. Opera zoals het ooit was: volks, betrokken bij de maatschappij, openlijk of vanwege censuur- bedekt. Niet bang om misstanden aan te kaarten. Fel en diep rakend, zoals opera dat alleen kan. Zijn we vergeten dat er revoluties zijn begonnen vanuit het operahuis? Dat na een première de aria’s op straat werden nagezongen? Tegenover het individualisme dat onze tijd sterk bepaalt, tegen het cynisme dat daar uit voortkomt en ons verlamt als we niet oppassen, willen we verbinding zoeken. Dit is een probleem dat ons allemaal zou moeten raken. Niemand wordt er beter van als in een land de tegenstellingen tussen rijk en arm steeds maar groeien. Verbinding door muziek en theater, door samen in één koor, één lied te zingen. En een divers publiek te raken en aan het denken te zetten.

Positionering: Nederland heeft een traditie van (muziek)theater gebaseerd op een actueel, maatschappelijk thema. Het Werkteater deed dat schitterend, alweer lang geleden. Nu zijn er De Verleiders, zij maken voorstellingen over de bankencrisis, de zorgwet en meer. Zij slagen erin die weinig sexy onderwerpen met de juiste theatrale middelen op een spannende manier op het toneel te zetten en krijgen Carré dagenlang vol.

Steeds vaker gebruiken theatermakers de authenticiteit van de mensen die het zelf meemaakten, in de voorstelling. In Frascati stond een prachtige voorstelling over de Dutchbatters opgevoerd door de soldaten die hun eigen verhaal op het toneel vertelden. Heel indrukwekkend.

Uit Engeland kwam de Seks Workers Opera naar Amsterdam. Een mooi voorbeeld van samenwerking tussen professionele theatermakers en ervaringsdeskundigen uit de prostitutie. In deze voorstelling zaten mooie theatrale momenten afgewisseld met vele verhalen uit het vak. Zeer boeiend en ontroerend. De grote Peter Brook kwam uit Frankrijk met andere, prachtige voorbeelden en stond in de Stadsschouwburg Amsterdam.