KUNSTGREEP.EU

Samenvatting

*In Nederland raken steeds meer mensen diep en problematisch in de schulden.

*Volgens het CBS nu 10% in het hele land, in de grote steden kan het oplopen tot 20%. Ook waarschuwt het CBS voor de groeiende ongelijkheid: zij zien meer huishoudens met een laag inkomen. De Amsterdamse ombudsman Zuurmond deed onderzoek naar jongeren tot 34 jaar in de hoofdstad. 35% van hen heeft schulden.

*Armoede en schulden raken mensen diep, geestelijk en lichamelijk. De mensen die het treft raken verward, functioneren niet meer zoals ze dat deden. Ze komen in een sociaal isolement terecht. En het duurt jaren voor je er bovenop bent.

*Armoede treft veel te veel kinderen die in slechte omstandigheden opgroeien. Het is bewezen dat deze kinderen een achterstand oplopen in hun geestelijke ontwikkeling, waardoor ze weinig kansen hebben voor een betere toekomst.

*Mensen met schulden worden vaak negatief en stigmatiserend benaderd, ook door hulpverleners van verschillende pluimage.

De Stichting Kunstgreep stelt dat armoede iedereen kan overkomen. Het probleem groeit en raakt ons allemaal. Daarom willen wij, theatermakers, zangers en musici, samen met de mensen die dit aan den lijve meemaken, een professionele muziektheaterproductie maken over dit thema. De mensen die het betreft vertellen hun eigen verhaal, in een mooie theatrale setting en met muziek van Purcell, opnieuw van tekst voorzien.

We geloven dat deelnemer zijn van een creatief proces mensen zelfvertrouwen geeft. Dat deze deelnemers zo opnieuw hun talenten gaan aanboren en nieuwe talenten zullen ontdekken bij zichzelf. Dat ze een nieuw netwerk opbouwen. Daarnaast bieden we ze tijdens het project ook professionele hulp bij het vinden van werk. Zo vinden ze de weg terug naar het functioneren in de samenleving.

In nauwe samenwerking met De Regenboog Groep in Amsterdam hebben medewerkers van de stichting Kunstgreep een pilot gedraaid met de ‘ervaringsdeskundigen’. We boden hen een workshop aan waarin we werkten met presentatieoefeningen en spelopdrachten. Eerder deden deze deelnemers allemaal de trainingOp eigen kracht. De workshop was voor hen een belangrijke ervaring. Ze vonden hun eigen enthousiasme en inspiratie, zodat het zoeken naar werk, een stage of een opleiding veel succesvoller verliep.

Ons eerste doel is het maken van een voorstelling die we op meerdere plekken, laagdrempelig, in Amsterdam zullen opvoeren. We werken mét mensen uit de schuldsanering maar willen ook veel publiek trekken uit die groep. En mensen die professioneel bij de schuldsanering betrokken zijn.

In de toekomst hopen we de voorstelling ook in andere steden te kunnen opvoeren, met de ervaringsdeskundigen in die stad. In Rotterdam, Arnhem en Groningen.